milivolt electronics world news Bakan_Yldz:_Enerjiyi_barn_gerekesi_olarak_kullanmak_istiyoruz-didimhaber.net
21-06-2014

Bakan Yldz: Enerjiyi barn gerekesi olarak kullanmak istiyoruz

Bakan_Yldz:_Enerjiyi_barn_gerekesi_olarak_kullanmak_istiyoruz

AYDIN - 21.06.2014 17:06:09 Cumartesi


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Taner Yldz, “Jeotermal sayesinde geçen yl 1 milyar dolar daha az doalgaz ithal ettik. Önümüzdeki yl bu rakam 2 milyar dolara ulatrmay hedefliyoruz.” dedi. Yldz, jeotermal potansiyeli bakmndan Avrupa’nn birinci ve dünyann yedinci srasnda bulunan Aydn’da üç yatrmn açl ve temel atma törenlerine katld. Kök ilçesinde, 17 megavat potansiyele sahip olan Dora-4 Santrali’nin de temelini att.

 

Aydn'da 102 megavat gücünde be sahay açacaklarn kaydeden Bakan Yldz, Türkiye’nin dünyann yüzde 65 enerji kaynaklarna sahip douyla tüketimin neredeyse yüzde 65’ini oluturan batnn ortasnda bulunduunu vurgulad. 1990'l yllardan bu yana enerji kaynaklarnn sava sebebi olmaya baladna iaret ederek, “Türkiye’deki siyasi istikrar yalnz kendisine deil, ayn zamanda bölgesine de son derece tesir eden bir istikrardr. Bu istikrarn bozulmaya çallmas, Türkiye’nin yurtiçinde yapaca yatrmlarn yannda, bu bölgeye yapaca yatrmlar da etkileyecektir. O yüzden yalnzca iktidar partisinin deil, ayn zamanda muhalefeti, sivil toplum örgütleri, sanayiciler, tüccarlar ve toplumun bütün unsurlar ayn ekilde sahip çkmas lazm. Biz enerjiyi, barn gerekçesi olarak kullanmak istiyoruz. Bugün yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarn, son 12 ylda Türkiye’nin güçlü iradesiyle birlikte daha da yaygnlatryoruz.” diye konutu. Mays sonu itibariyle Türkiye’deki jeotermal gücünün 318 megavata ulatn kaydeden Bakan Yldz, “Bugün ülkemizin enerji ihtiyac olan 120 milyon edeer petrolün 2 milyon tonluk ksmn jeotermalle karlayabilir duruma geldik. Çkardmz yasayla 91 tane jeotermal saha, 550 milyon dolar karlnda ihale edildi. 16 sahada 430 megavatlk santral yaplmas için ihalelerimizi bitirmi bulunuyoruz. 5 bin dönümlük de jeotermal sera yapabilecek ve 35 adedi büyük ölçekte olmak üzere toplam 40 bin megavat kapasiteli termal ve salk tesisini iletebilecek bir buhar gücüne sahip olacaz.” dedi.

 

'YENLENEBLR ENERJ SAYESNDE DIA BAIMLILIK AZALDI'

 

Bakan Taner Yldz, açlacak tesislerle 208 megavat kapasiteye ulaacak olan Aydn’n, Türkiye'deki jeotermal kurulu gücün üçte ikisini karlar hale geleceini ifade etti Jeotermal santrallerin doalgaz enerji santrallerinin yerini almasyla ithalattan kazanç salandna iaret eden Yldz, “Türkiye, yalnzca kurduu jeotermal santrallerle beraber önümüzdeki yl 1 milyar dolarlk doalgaz ithalatn engellemi olacak. Rüzgar santralleri sayesinde 2013 ylnda 600 milyon dolar daha az doalgaz ithal ettik, yalnzca rüzgarn esmesi sayesinde. Aydn, Denizli, Afyon, Kütahya ve Manisa’daki bütün jeotermal yatrmlar tamamladmzda, önümüzdeki yl 1 milyar dolarlk daha doalgaz ithalatn engellemi olacaz.” eklinde konutu.

 

'2023 HEDEFNN YARISINA ULATIK'

 

Türkiye’de jeotermalle ilgili yatrmlarn devam edeceini kaydeden Yldz, konumasn öyle tamamlad: “Yerli kaynaklarmzn toplam enerji üretimi içindeki payn arttrmaya devam edeceiz. Türkiye'nin 600 megavatlk 2023 yl jeotermal hedefini belki de revize etmek ve bin megavata çkarmak durumunda kalabileceiz. Bunu sevinerek söylüyorum. imdiden hedeflerimizin yarsna ulam bulunuyoruz. Gelecek yl da yeni atlmlarmz olacak, bu hedefi inallah revize edeceiz.”

 

Törende konumalarn ardndan Bakan Taner Yldz ve Aydn Valisi Erol Ayyldz’a, jeotermal enerji yatrmlarna saladklar katklardan dolay teekkür plaketi takdim edildi. Santrale adlar verilen rem, Sinem ve Deniz Öksüz'le fotoraf çektiren Yldz, davetlilerle birlikte santrali açt. Daha sonra tesisi gezerek, faaliyetler hakknda yetkililerden bilgi ald.

 

Açlta konuan Vali Ayyldz ise içinde bulunduumuz yüzylda enerjinin en önemli sektör haline geldiini belirterek, “Ülkemiz her alanda büyüdükçe daha çok enerjiye ihtiyaç duyulmaktadr. Bu ihtiyac karlamak için HES, güne, rüzgar ve jeotermal gibi yeni enerji kaynaklar kullanma açlmaktadr. Bu bakmdan Aydn ilimizin en önemli yenilenebilir yer alt zenginlii jeotermal kaynaklardr. Ülkemizdeki jeotermal kaynaklarn yüzde 80’i ilimizde bulunmaktadr. limiz genelinde 145’i arama alan ve 48’i de tesis olmak üzere 193 jeotermal sahasnda çalmalara devam edilmektedir.” dedi.

 

 

 

OSMAN AKÇAY | 

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..