milivolt electronics world news Bafa_Gl_biyolojik_yntemlerle_temizlenmeli-didimhaber.net
22-06-2014

Bafa Gl biyolojik yntemlerle temizlenmeli

Bafa_Gl_biyolojik_yntemlerle_temizlenmeli

 

AYDIN - 22.06.2014 14:45:34 Pazar

 


Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü’ndeki kirlilik göldeki canl yaamn tehdit ediyor. Bafa Gölü’ndeki kirliliin göl için can damar olan Büyük Menderes Nehri’nin kirliliin sebep olduunu belirtilen Ekosistemi Koruma ve Doa Sevenler Dernei (EKODOSD) Bakan Bahattin Sürücü, "Bafa Gölü‘nün içi kirli. Büyük Menderes Nehri’nin suyu kra hastalkta saçar duruma gelebilir. Çünkü bu tür algler toksik etki yapmaktadr. Göl biyolojik yöntemlerle temizlenmeli ve göle temiz su verilmelidir." dedi.

 

 Bafa gölü temizlenmeyi beliyor

 

Bafa Gölü için acil önlem çars yapan EKODOSD Bakan Bahattin Sürücü, gölde canl yaamnn bitmeye balad, gölün önce batakla, ardndan da karaya dönüecei uyarsnda bulundu. Bafa Gölü’ndeki alg patlamalarndan sonra gölün ekolojik yapsnda meydana gelen bozulmalar sonucu gölde görsel olarak bile görülebilen deiimler yaandna dikkat çeken EKODOSD Bakan Bahattin Sürücü, "Son zamanlarda yaan yamur ve devam eden rüzgarla birlikte kylarda biriken balçklarn sürekli yer deitirdii gördük. Batdan esen rüzgarla birlikte özellikle Gölyaka bölgesindeki kokunun dayanlmaz bir biçimde devam ediyor. Bu yerleim yerinde kimse pencerelerini açamyor. Yoldan geçenler araçlarn camlarn hemen kapatyor. Menet Adas ve Canl Balk arasnda gölün douya doru giden bölümünde meydana gelen koyu yeil renk deiiminin sonuçlarn merakla bekliyoruz. Gölün bu durumundan sadece insanlar deil birçok canlda etkileniyor." uyarsnda bulundu.

 

BAFA’DA ERKEN GELEN SNYAL

Bafa Gölü’nde meydana gelen ekolojik bozulmalarn yöre halkn çok etkilediini ifade eden EKODOSD Bakan Sürücü, "Son yllarda yaz scaklarnda göllerde görülen ekolojik deiimler, bu yl Mays aynda erken sinyal verdi. Göl aynasnda meydana gelen yeil renkteki algler, özellikle Kapkr ve Gölyaka yerleimlerinin önündeki kylarda birikerek bir balçk oluturmaya balad. Gölde içeriden ve d çevreden kirlilik yüklemesi olduu için, sadece temiz su giriinin salanmas gölün temizlenmesi için yeterli olmayabilir. Gölün dip ksm su bitkileri ve alglerden (yosunlar) oluan balçk tabakasyla kapl. Ayrca dönemsel olarak ani çoalma yapan algler göldeki biyolojik kirliliin göstergeleridir. Ar oranda çoalan mavi yeil algler koloniler oluturarak örtü oluturmalar tortu olarak isimlendirilen dipte kümeleen kirlilik unsurlardr. lk acil önlem de göle mutlaka temiz su verilmelidir. Bunun ardndan dünya genelinde uygulanan farkl temizlik yöntemlerinin Bafa Gölü için uyarlanmas gerekmektedir. Göl bir bütün olarak deerlendirildiin de bölgesel olarak mekanik temizlik ve biyolojik temizlik yöntemleri uygulanmaldr. Bu yl alg çoalmasnn erken görülmesinin bir dier nedeni de Büyük Menderes ve Bafa Gölüne ulaan su kanallarnn önlerinin kapatlmas ve Bafa Gölü’ne su gelmemesidir." eklinde konutu.

 Bafa gölü temizlenmeyi beliyor 

EKODOSD bilim danman Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eirdir Su Ürünleri Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici Bafa Gölü’nde alg çoalmasnn bu yl çok erken alarm verdiini söyledi. Bafa Gölü‘nde art gösteren alg türünün SDÜ ve EGE Üniversitesi’nin ortak çalmalar zehirli alg türü olduu tespit edildi. Göllerde ar kirlilik nedeniyle görülen ar alg art bu yl Bafa Gölü‘nde çok erken dönemde görüldüünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, " Bafa Gölü’nde birim alanda yaplan su analiz sonuçlarnda birim alandaki mavi-yeil alg miktar çok yüksek sayda olup, Bafa Gölü‘nde çözünmü oksijen miktar da son yllardaki en düük seviyededir. Bu durum önlemler alnmazsa, önümüzdeki aylar da hava scakl ve kurakla bal olarak kirliliin çok ciddi boyutlara ulaaca ve göldeki yaamn bundan olumsuz yönde etkilenecei kaçnlmazdr. Göl havzasnda kirlilik ve biyolojik kayplar nedeniyle artan gün sinekleri Bafa‘da günlük yaam ve turizmi olumsuz ekilde etkilemektedir. Göl evresinde akamlar k yaklamaz hale gelinmitir. Göl sineklerinde bu anormal art gölün çok büyük ekolojik kayplar olduunun göstergesidir. Drenaj ve yüzey sularyla tanan tarm atklar gölü kirleten temel unsurlar arasndadr. Özellikle taknlarn olduu dönemlerde bu kirliliin etkisi artmaktadr. Bafa Gölü‘nün içi kirli, böle su veren Büyük Menderes'in suyu kirli. Bafa Gölü yok olmann yan sra hastalkta saçar duruma gelebilir. Çükü bu tür algler toksik etki yapmaktadr. Göl biyolojik yöntemlerle temizlenmeli ve göle temiz su verilmelidir. Bafa Gölü 10 yl akn süredir ayn sorunla karlamaktadr. imdiye kadar alnan önlemler yetersizdir. Bafa Gölü‘nün alg sorunu her yl ciddi boyutlarda art göstermektedir. Ar çoalma su canllarnn ve kularn ölümlerine neden olabilir. Gölden su almlarnn durdurulmas ve göl suyunun kullanmna izin verilmemesi gerekmektedir." dedi.

Bafa gölü temizlenmeyi beliyor 

SDÜ Eirdir Su Ürünleri Fakültesi’yle birlikte Bafa Gölü’nde çalmalarn sürdüren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü’nden hidrobiyolog Kutsal Kesici "5 yldr bu bölgede çalmalar yürütmekteyiz. Özellikle toksit Nodularia spumigena çoalmaya baladktan sonra hem yaz hem k aylarnda düzenli olarak analizler yapmaktayz. Göldeki azot fosfor dengesi bozuluyor. Azot fosfor dengesi bozulduunda, gölün normal florasnda bulunan algler ani çoalma yapyor ve kylarda youn olarak birikiyor. lk olarak burada mekanik bir temizleme yaplmal. Dünyada bu gibi durumlarda neler yaplabildii konusunda örnekler var. Probiyotik organizmalar kullanlyor, uygun zamanlarda göle alanyor. Bu kötü görüntünün olumasn bu organizmalar engelliyor. Acilen mekanik temizlik ve biyolojik savan yaplmas lazm.” dedi.

 Keywords: Bafa gölü,SDÜ,EKODOSD

 

 

 

OSMAN AKÇAY

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..