milivolt electronics world news Bakan_Zeybekci:_ID'in_Irak'a_ihracata_zarar_3_milyar_dolar_bulabilir-didimhaber.net
02-08-2014

Bakan Zeybekci: ID'in Irak'a ihracata zarar 3 milyar dolar bulabilir

Bakan_Zeybekci:_ID'in_Irak'a_ihracata_zarar_3_milyar_dolar_bulabilir

AYDIN - 02.08.2014 12:40:14 Cumartesi


Aydn’da açklamalarda bulunan Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci, ID terör örgütünün, Türkiye'nin Irak’a ihracatna zararnn yl sonuna kadar 3 milyar dolar bulabileceini söyledi. Merkez Bankas’ndan, cesur bir ekilde piyasann önünden giderek faiz indirimini beklediklerini de belirten Zeybekci, cumhurbakan seçiminden sonra yeni kurulacak hükümette bakanlk beklentisinde olmadn da ifade etti.

 

Cumhurbakan seçiminin, Türkiye'nin tarihi ve demokrasisi açsnda son derece nemli olduunu belirten Bakan Zeybekci, unlar kaydetti: “Cumhurbakan seçiminden sonra baka bir sistemin de tartmalar balayacaktr. lk defa milletin cumhurunu seçmesinin yannda Türk demokrasisi ve siyasetimiz için de yeni bir balangcn vesilesi, giri kaps olacak cumhurbakan seçimi, çünkü halkn seçtii, milletin iradesiyle gelen bir cumhurbakannn icrann ba, yürütmenin ba olarak göreve gelmesinden sonra Türkiye’deki yapnn fiilen kendi içerisinde deitiini göreceiz. Bu yapnn fiilen deimesinden sonra da 2011 Haziran seçimlerinden sonraki yeni tema, yeni anayasa idi. Önümüzdeki cumhurbakan seçiminden sonra fiilen cumhurbakan icrann, yürütmenin ba olarak halkn oylaryla geldii için halka hesap veren, bir daha seçimlerde halka hesap veren yeni bir dönemin balangcnda artk ülkemde bu iki asimetrik yapnn, yani hükümetle cumhurbakanl yapsnn yeni oluumunun da yeni bir anayasayla desteklenmesi gerektiine inanyoruz. Bunun adna ne denirse densin, cumhurbakanl sistemi mi, bakanlk sistemi mi denir, ne denirse densin bu kendiliinden kuvvetler ayrlnn net bir ekilde ortaya çkt, yetkilerinin birbirine karmad, iki parlamentoya ihtiyaç duyan, yani dar bölgeli iki meclisin yannda yürütmeyi de devam ettiren çounluu, yani bakanla beraber cumhurbakanyla beraber seçilen baka bir sistemin de tartmalarn balatacaktr. Ülkemizde çok daha demokratik, evrensel hukuk normlar zeminine dayanm, oturmu olan yeni bir sistemi tartmaya balayacaz. nallah 10 Austos'ta birinci turda cumhurbakan adaymz seçilir, ondan sonra çok hzl bir ekilde bu dönem de geçer. Ondan sonra yeni gelen bakan, yeni hükümet austos sonuna kadar netleir. Bakanlk beklentim yok.”

 

Ülke ekonomisi hakknda da açklamalar yapan Zeybekci, “Hedefimiz, dünyann ilk on büyük ekonomisi ve Avrupa'nn üç büyük ekonomisinden birisi olmak. 820 milyar dolar olan milli gelirini 2 trilyon dolara, 152 milyar dolar olan ihracatn 500 milyar dolara, 46 milyar dolar olan hizmet gelirini 150 milyar dolara, 11 bin dolar olan milli gelirini 25 bin dolar seviyesine çkarmakla ilgili önümüzdeki dokuz yl, ardna bile bakamdan deerlendirmemiz gerekiyor. Türkiye bu yolculuuna devam edecektir. Türkiye bölgenin ortadirei, direidir. Bölgede eer bugün bütün olumsuzluklar varsa da Türkiye olmasayd çok daha korkunç sonuçlar olurdu, yani bölgede ülkeler ortadan kalkard. slam ülkeleri adna çok daha kötü eyler olabilirdi. Bölgede belirli bölgelerde insanlar tamamen baka ekillerde olabilirdi. Bunun için Türkiye’nin önemi bölgede artyor. Kamu borçlar itibariyle 28 tane Avrupa üyesi ülkelerin 25’inden daha iyi olan, bankalarn sermaye yeterlilik oranlar itibariyle Mastrih kriterleri olan yüzde 6-6,5 seviyesindeki bu sermaye borç yeterlilik orannn yüzde 15’in üzerinde olduu bankaclk sisteminin ne kadar güçlü olduunu öyle gözden geçiren ürkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak biz unu demitik, Türkiye’de felaket tellallarnn istedii ekilde kriz asla çkamayacak, çkamaz da. Türkiye, emin admlarda devam ediyor. 2014 yl sonu itibari ile hedefimiz olan yüzde 6,4'lük cari aç beklentilerin katbekat üstünde, yüzde 6’nn altnda gerçekletirerek Türkiye ekonomisinin salamln ve gelecekle ilgili beklentilerinin olumlu olarak ne kadar iyi noktada olduunu gösterecektir.” ifadelerini kulland.

 

ID terör örgütünün Irak’a ihracat olumsuz etkilediini, bunun maliyetinin de 3 milyar dolar bulabileceini belirten Ekonomi Bakan Zeybekci, “Irak’taki Musul olaylaryla balayan ID terör örgütünün o bölgedeki ortam kartrmasyla devam eden bu sürecin, Türk ihraç ürünleri üzerinde çok büyük etkisi oldu. Yalnz una dikkatlerinizi çekmek istiyorum, bizim Irak'a ihracatmzn yüzde 46 dümesi, Irak'a bu mallar baka kaynaktan geliyor demek deil. Bu talep erteleniyor, yani Irak u anda bu mallar temin edemiyor. u anda sistem yava yava oturuyor. Cumhurbakan seçiminin sonuçlanmasnn ardndan Irak’ta çok eyin rayna oturduunu göreceiz. Irak’ta Türkiye’nin destekledii bir sonuç elde edilmi olacak. Böyle olduunda da ertelenen, tüm satlan mallarn çok hzl bir ekilde talep edilmeye balanacana inanyorum. Bizim en kötü senaryo beklentimiz uydu, Irak'ta her ey çok kötü giderse yl sonu itibariyle yaklak 2,5 milyar dolar ihracatmzn geri gelmesi. Türkiye’de tamaclk sektöründe 600 bin TIR'n Irak'a giri çk var. Bunun da yar yarya dümesini beklediimiz için hizmet gelirlerinde 500 milyon dolar gelir kaybn en kötü senaryoyla bekliyoruz. Yani bundan sonraki be ay boyunca hiçbir düzelme olmayacak diye varsayarsak böyle bir sonuç bekliyoruz. Yl sonu itibariyle 3 milyar dolarlk bir d gelirimizde aaya doru gelir bekleyebiliriz ama böyle olmayacak. Önümüzdeki aylarda hzl bir ekilde düzelme olacaktr. Bu geri gidiin de etkisi olacaktr. Yl sonunda rakam olarak aaya gideceiz.” dedi.

 

ran ile tercihli ticaret anlamasnn imzalandn ve Meclis'ten geçtiini de belirten Bakan Zeybekci, Suriye ve Irak’n normale dönmesiyle ihracatta art beklediklerini ifade ederek, "ran ile hedef olarak 2015 yl sonu itibariyle 35 milyar dolar d ticaret hacmi öngörüyoruz. Suriye ile her eye ramen ihracat art yayoruz. Bu üç ülkeyle 70 milyar dolar ihracata ulamamz, ticaret hacmine ulamamz hiç de uzak deildir." eklinde konutu.

 

Türkiye'de bankaclk siteminin güçlü olduunu belirten Nihat Zeybekci, Babakan Recep Tayyip Erdoan’n Bank Asya ile ilgili açklamalarn hakknda ise unlar söyledi: “Babakanmz'n orada söyledii, ad geçen bankann uluslararas bir banka ile ortakla gidecei yönünde bir spikülatif bir hareket yapmasnn altn çizmek için söyledi. Yani böyle bir anlama, böyle bir temas olmadan bu ii yapmak, Türkiye’de yatrmclarn madur olaca bir gelimedir. Türkiye olarak da biz bu tarz gelimeleri engellemekle görevliyiz.”

 

Turistik Park’ta konuan Bakan Nihat Zeybekci’nin toplantsna Aydn Valisi Erol Ayyldz, AK Parti milletvekilleri, Aydn l Bakan Mehmet Sadk Atay ve dier partililer katld. Toplant sonunda taze incir ikram edilen Bakan Zeybekci, daha sonra ksa bir süreliine esnaf ziyaretinde bulundu.

 

 

 

OSMAN AKÇAY | 

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..