milivolt electronics world news
   Erdal_GKMENErdal_GKMEN
20-11-2013
YOKSUL(N)U DOYUR.

 

Bakara suresi. 184 "Oruç, sayl günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamad günler saysnca baka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayrldr. Eer bilirseniz oruç tutmanz sizin için daha hayrldr."

slam kolaylatrr. Zor olan kolaylatrmak, zor olan kolay gelene kadar da, topluma yararl bir ey yapmay tevik eder. slam dinine inanan olur, inanmayan olur. Ancak bir gerçek vardr ki, bu inkar edilemez. DNLER TOPLUMU YYE YÖNLENDRMEK ÇN VAR OLMUTUR. Hele ki, ortaya çkt dönemi düündüümüzde, verdii mesajlarn ne kadar güçlü olduunu fark ederiz.

Yukarda paylatm sureyi göz önüne alalm ve verdii mesaj detaya girmeden inceleyelim. 'Bir emri bir nedenle yerine getiremiyorsan, karlnda bir baka iyilik yapman senin için iyidir. eer bu iyilii daha fazla yaparsan bu daha da iyidir.' Dinler, yaplacak bir eylemi kesin snrlar ile belirlemeye çalr. Çünkü yazan bilir ki, insan kendi çkarlar dorultusunda her emri kendine göre uygular. nsanolu, çou zaman emri yerine getirmek ile, görevini tamamladn düünür, hatta bazen emri çinemeden de suistimal etme yollarn arar. Ancak bu ayet, bu duruma izin vermeyip, daha fazlasn tevik ediyor. te bu yazy da bu ayetin ile yazmaya çalacam.

 Kur'an, "Mülk Allah'ndr" der. Bu "mülkiyet" aklnzn alabilecei her eyi kapsar. Peki hayvanlarn Mülk'te yerleri ne kadardr? Hemen yant vereyim, insanlar kadar yer kapsar. Hatta çok daha önemlidir çünkü, tüm tabiat ve hayvanlar, Hz. Adem'in emrine verilmitir. Daha dorusu bu mülk, Adem'e dolays ile Adem oullarna emanet edilmitir. (Tevrat, Tekvin 2. bölüm, 19 ve 20. ayet) O halde, slam alemi için çok önemli olan bu ayda, hayvanlara iki kat daha özen göstermek gerektiini düünüyorum.

Az önce, akam yemei için taze pide almak için frna gittim. Hazr dar çkmken; köpeimin de gezmesini istedim, yanma aldm. Frna gelirken (artk isimleri frn deil, unlu mamuller) iki sokak köpeinin saldrsna uradk. Tabii asl saldrdklar köpeimdi. Saldry bertaraf edip eve gelince düünmeye baladm. Saldr, bu hayvanlardan nefret etmemi mi gerektiriyordu? O an ne hissettiklerini alglayamadm canllara, düman m olmalydm? Ta kafalarna atmal, veya daha da ileri giderek silahm çekip vurmal mydm? Bu muhakeme 3 dakika sürdü; eve gelene kadar. Eve gelir gelmez, bu canllara imkanlar sunmam gerektiini hatrladm.

Mülk'ün içinde yer alan bu canllar, yoksundu, yoksuldu. Bizler tarafndan insan yaamna sokulmu ve sonra terk edilmilerdi. O halde bu canlara yardm boynuma borçtu. Hz. Adem'in faturasn ben ödemeliydim. Bundan kaçamazdm. Bir kaba, köpeim için aldm mamay doldurdum ve aa indim. Az önce bize saldrm köpei buldum ve mama kabn önüne braktm. Karn açt ancak bana güvenemedi. Halbuki kendisi ile daha önce tanmamtk. lk tanmamzda o saldrmt. Anladm ki, o hayvana insanlar zarar vermiler. Yoksa kötülük görmedii bir canldan neden korksun? Tedirginlik ile mama kabn koklad. Benim yanmda yemek yemenin güvenli olmadna karar vererek tas azyla ald ve on metre ileriye giderek yemeye balad. Bir banka oturdum ve izlemeye baladm. Yemeini itahla yiyordu; belli ki açt. O an insan olmaktan utandm.

ftariyelik almak için birbirini ezen insanolu, amellerini körlemek için marketlere hücum ediyordu. Neymi, akama kadar bir öün eksik yemi (ben 365 gün iki öün yerim)... Peki, açlk ve susuzluun ne olduunu yaayarak gören insanolu niçin ban kaldrp baka aç ve susuz var m diye bakmaz? Orucun anlam, yiyecek ve su yoksunluunu birebir anlamak deil midir?

Çada ülkeler, sosyal projeler ile insanlarn aç kalmamas için önlemler gelitirir. Tabii tüm canllar için duyarldr. Ülkemiz henüz hayvanlar konusunda bu duyarlla ulam deil. O halde, bu görev Devlet yapamyorsa bizlerindir. Ben bu günden tezi yok iki köpei daha evlat edindim. Günde iki kez su vermek, bir kez yemek vermek için kendime görev verdim. Bu iki can ile bir kaç güne kadar çok iyi dost olacamdan eminim. Çünkü köpekler kendisine uzanan eli srmayacak kadar asildirler. Kendilerine uzanan eli srmak, Allah'n en üstün varlk olarak yaratt insana mahsus bir özelliktir. Ya da gerçekten öyle midir? Dostlukla

Erdal Gökmen

YOKSUL(N)U_DOYUR.   
DER YAZILARI

YOKSUL(N)U_DOYUR.


TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..